Moosa

Ce presupune vizitarea unei expoziţii de artă?

Fenomenul galeriilor de artă este din ce în ce mai dinamic. Tot mai multe persoane explorează dimensiunea artei vizuale şi manifestă interes pentru artişti şi expoziţiile lor. Totuşi, din cauză că galeriile de artă au fost mult timp un refugiu pentru artişti mai degrabă decât un centru de interes pentru publicul larg, expoziţiile au încă un handicap în ceea ce priveşte percepţia oamenilor asupra a ce înseamnă participarea la o expoziţie: vestimentaţie, conduită etc.

Arta trebuie experimentată în viaţa reală, nefiind de ajuns simpla explorare a lucrărilor de artă în online. Asta face ca galeriile să fie cel mai bun loc din care putem lua în mod direct pulsul pieţei de artă, al tendinţelor şi preferinţelor estetice actuale sau pur şi simplu aici putem afla care sunt artiştii contemporani. Ne confruntăm însă cu o mulţime de frici şi prejudecăţi despre ce înseamnă de fapt a participa la o expoziţie, motiv pentru care a răspunde la cele mai comune întrebări devine o misiune necesară. În felul acesta, poate că iubitorii de artă vor ieşi din culise şi vor fi mai relaxaţi cu privire la micile obligaţii pe care le implică vizitarea unei expoziţii de artă.

Ce este un versnisaj?
Vernisajul este deschiderea expoziţiei, la care de cele mai multe ori participă şi artistul. Este o bună ocazie pentru a interacţiona cu el, pentru a adresa întrebări despre conceptul expoziţional, mai ales fiindcă de regulă curatorul este prezent la vernisaj pentru a povesti pe larg despre activitatea artistului şi despre temele care ghidează expoziţia curentă. Accesul la vernisaj este liber, iar evenimentul seamănă cu o recepţie la care oamenii stau de vorbă, adesea servesc un pahar cu vin şi parcurg pe îndelete lucrările incluse în expoziţie.

Când pot vizita expoziţia?
Dacă nu reuşeşti să ajungi la vernisaj, expoziţia poate fi vizitată în perioada următoare, în funcţie de programul zilnic al galeriei şi de perioada de desfăşurare alocată expoziţiei. Uneori, pot fi organizate vizionări private, în timpul sau în afara programului de lucru al galeriei, însă de cele mai multe ori astfel de vizionări sunt adresate colecţionarilor. Câtă vreme este deschisă expoziţia, un galerist poate răspunde la întrebările vizitatorilor, făcând astfel o incursiune la cerere în activitatea artistului, dar şi în temele şi simbolurile utilizate pentru seria de lucrări expuse.

Cum mă îmbrac la o expoziție de artă?
Poate că aceasta este aspectul care îi ţine pe cei mai mulţi la distanţă, crezând că ai nevoie de o anumită ţinută de gală pentru a vizita o expoziţie. În cadrul vernisajelor, cei mai mulţi preferă să aleagă o ţinută cât de cât elegantă, fără exagerări. Fiind totuşi o lume liberă, a artiştilor, o ţinută excentrică aproape că e trecută aici cu vederea. În plus, dacă ajungi la vernisaj după job este foarte probabil să nu vii ferchezuit exagerat fiindcă ar trebui ca ţinuta să se potrivească mai ales cu dresscode-ul de la job, de unde vii. De aceea, fie că te îmbraci casual, elegant sau sport, aici ţinutele se vor amesteca, centrul de interes fiind lucrările. Totuşi, la fel ca în cazul oricăror evenimente, e necesară atenţia acordată hainelor curate şi decenţei. Pe întreaga perioadă a desfăşurării expoziţiei vizitatorii calcă pragul galeriilor după serviciu, după şcoală etc., deci în timpul liber, în acele momente ale zilei în care pot include activităţi precum vizitarea expoziţiilor de artă. Aşadar, ei pot participa în continuare fără o ţinută obligatorie.

Care sunt regulile spaţiului expoziţional?
Expoziţiile pot avea loc în galerii de artă, dar şi în spaţii neconvenţionale. De aceste locuri depind şi regulile, iar acestea ţin din nou mai degrabă de conduită şi de stilul vestimentar. Din spaţiile neconvenţionale, unele locaţii elegante impun un stil vestimentar sau uneori măcar un element de dresscode, astfel încât să existe o unitate vizuală a participanţilor. De pildă, dacă mergi la o expoziţie în ambasade, teatre etc., e de la sine înţeles că din respect pentru spaţiu şi activitatea desfăşurată în spaţiu este necesar să te conformezi acestor reguli vestimentare. Alteori însă, dacă expoziţia are loc în spaţii cu mai puţine astfel de reguli, nimeni dintre organizatori nu va pune preţ pe ţinută. Aşadar, aceste locuri neconveţionale destinate expunerii temporare pot fi case deschise publicului, baruri, spaţii artistice alternative, hub-uri culturale, poate chiar atelierul artistului.

Cui se adresează expoziţiile?
În mod bizar, sentimentul de excluziune atunci când vorbim despre spaţiul galeriilor de artă este prezent atât la tineri, cât şi la adulţi. Lipsa de educaţie puternică în domeniul artelor vizuale creează de fiecare dată o oarecare jenă celui care vrea să participe la o expoziţie, dar crede că nu va înţelege limbajul vizual al lucrărilor. Poate fi vorba despre lipsa de înţelegere a lucrărilor abstracte, deci de senzaţia unui handicap în privinţa interpretării lucrărilor, câtă vreme acestea nu sunt suficient de figurative, însă arta este pentru ochii oricărui privitor. Indiferent că am parcurs istoria artei şi am înţeles caracteristicile fiecărui curent artistic, fie că suntem simpli admiratori ai artei vizuale, o expoziţie poate fi prilej de dialog cu ceilalţi, chiar cu galeristul, artistul sau curatorul, astfel încât să lămurim propriile intuiţii cu privire la o lucrare de artă. Aşadar, expoziţiile se adresează iubitorilor de artă în sens larg, cu sau fără educaţie în această zonă, chiar şi copiilor.

Cum interacţionez cu lucrările de artă?
Arta vizuală are numeroase medii de expresie, iar artiştii contemporani experimentează foarte mult atunci când vine vorba despre materialele şi temele pe care le aleg. În privinţa picturii şi a graficii este absolut interzis să atingem lucrările deoarece amprenta noastră va deteriora în timp suprafaţa ei. Pe lângă lumina puternică, umiditate sau expunerea la temperatura nepotrivită, atingerea lucrărilor fără mănuşi este cauza cea mai frecventă a deteriorării. Praful, grăsimile, umiditatea sau atâtea altele pe care amprenta noastră le-ar putea transfera pe o lucrare o vor încărca, o vor deteriora, iar în timp valoarea sa ar putea să scadă tocmai din cauza acestor defecte. Această atenţie vizează mai ales copiii, motiv pentru care e necesar să le explici înainte de a merge la o expoziţie de ce nu trebuie să atingem lucrările, oricât de hipnotizante ni s-ar părea texturile, culorile şi formele.

Cu toate acestea, arta contemporană aduce în faţa publicului o mulţime de lucrări de artă interactive. Acestea sunt de fiecare dată semnalate prin textul de sală sau prin altfel de indicatoare care ne îndeamnă fie să utilizăm căştile puse la dispoziţie pentru înţelegerea unei proiecţii de exemplu, fie să folosim instrumentele puse la dispoziţie pentru împlinirea scopului artistic de descoperire a lucrării de artă în complexitatea sa. Apoi, bijuteria, obiectele de ceramică sau diverse obiecte destinate includerii în viaţa de zi cu zi, deci care au o funcţie practică, utilitară, pot fi cu siguranţă atinse.

Îmi permit să cumpăr artă?
Arta are o mulţime de intervale de preţ, care depind atât de cota artistului, cât şi de dimensiune, materiale folosite sau tipul lucrării de artă. În prezent nu numai colecţionarii sunt cumpărătorii de artă, care hotărăsc să investească în acest fel. Oricine îşi permite să cumpere artă, indiferent că este vorba despre bijuterii, artă decorativă, gravură, pictură sau sculptură. Avantajul este în special acela că digitalul ne ajută să descoperim o mulţime de artişti şi lucrări care ne plac, iar galeriile de artă, fie ele online, fie în spaţiu fizic, pun la dispoziţie o ofertă bogată de lucrări de artă care sunt înlocuite frecvent, ceea ce demonstrează că arta circulă, dar mai ales este cumpărată.

În galeriile de artă, preţul este adesea afişat, putând regăsi o listă cu preţul lucrărilor în sala de expoziţie. Alteori, e necesar să întrebăm responsabilul din galerie despre preţ. În ambele cazuri, indiferent de valoarea lucrării, galeristul ştie că întrebarea este o curiozitate sau stă la baza intenţiei de a cumpăra, motiv pentru care nu te va judeca nimeni dacă îţi permiţi sau nu achiziţionarea. Din fericire, în cazul artei contemporane este mai simplu şi mai accesibil să cumpărăm o lucrare. Nu ai nevoie de experţi care să valideze autenticitatea lucrării, dar poţi primi un certificat care atestă autenticitatea şi astfel vei putea inclusiv să scoţi lucrarea din ţară fără a trebui să justifici provenienţa sa.

Cu toate aceste instrumente la îndemână, vizitarea unei galerii de artă este acum activitatea cea mai potrivită pentru petrecerea timpului liber. Nu doar că nu te mai ţine la distanţă vreo nedumerire cu privire la ce înseamnă participarea la o expoziţie de artă, dar acum vei putea ajunge mult mai uşor la mesajul său, câtă vreme ştii că arta se adresează oricui. O expoziţie de artă îţi va îmbogăţi imaginaţia şi abilităţile de analiză, te va inspira să faci conexiuni între elementele reprezentate şi modul în care acestea creează un înţeles, iar toate acestea participă la un nou mod de a vedea lumea şi de a experimenta lucrări despre care vei avea o mulţime de lucruri de povestit după vizionare. 

Post a Comment