'Geneza', o pictură monocromă de Flori Buldus, parte a seriei 'Dincolo de timp', creată cu acrilic, pastă de relief și sfoară, simbolizând lumea imaculată a creației.

Flori Bulduș

Despre artistă

Universul simbolurilor

Artist plastic care explorează esența lumii în pictura abstractă

Concept artistic

În picturile ei, Flori Bulduș accentuează aspectele esențiale ale vieții, și experimentează cu tehnici mixte, fiind într-o căutare permanentă a esenței lucrurilor, dincolo de aparența lor comună. Sursele sale de inspirație provin din viața însăși, la care este martoră cu un ochi artistic în permanență deschis, gata să surprindă dimensiunea artistică a fiecărui eveniment sau întâmplare cotidiană. Totodată, artista este pasionată de teme filozofice precum spațiul și timpul, care au fost adesea abordate de pictori, poeți și filozofi în lucrările lor. Ea își aduce propria contribuție originală la toate aceste posibilități de interpretare, folosindu-se în tablourile ei de simboluri de natură mitologică sau științifică. Unele din simbolurile recurente ale picturii abstracte realizate de Flori Bulduș sunt Spirala, Cercul, Focul, Apa, Perla și Nudul, reinterpretate într-o manieră inovativă, și evocând cu o forță reînnoită sentimente și emoții privitorilor artei sale.

Fascinată de grandoarea și misterele lumii acesteia, dar și de posibilitățile lumii nevăzute și mai ales de simboluri și metafore, Flori Bulduș deschide un dialog vizual intens în picturile ei, invitând publicul la meditație și contemplare.

Spațiul şi Timpul sunt subiectele favorite ale filosofilor, poeţilor şi artiştilor. Arta trebuie să transmită emoţii printr-un limbaj plin de semnificaţii. Am găsit în pictură un mod personal de a descrie simboluri şi metafore. Compoziţiile mele sunt reprezentări ale minunilor cosmosului intergalactic, demonstraţii ale intenţiei mele de a revela lumii ideea meditaţiei celeste.

Cromatica tablourilor realizate de Flori Bulduș este un aspect important al stilului propriu artistei. Mai întâi se remarcă în operele ei de artă apropierea față de pictura monocromă, și mai ales față de tonurile de alb imaculat.

Artista experimentează însă cu multiple nuanțe, folosindu-se în pictura ei de posibilitățile infinite ale spectrului cromatic. Crezul său artistic este că, pentru o receptare adecvată a operei de artă este importantă alegerea celor mai potrivite nuanțe, întrucât „culoarea este importantă în transmiterea mesajului, alături de simbol”.

Un univers pictural încărcat de emoții și sentimente puternice

Tablourile artistei Flori Bulduș transmit, cu ajutorul culorilor folosite dar și a contrastelor dintre ele, precum și prin abundența simbolurilor reprezentate, un amalgam de emoții și sentimente intense privitorilor artei sale. De asemenea, întreaga sa operă artistică poate constitui o oglindă pentru public, fiind suport de exprimare a gândurilor și preocupărilor comune existenței umane în lume.

Picturile artistei au darul de a transcede timpul prezent, întrucât fac referire la teme și subiecte care nu încap într-un singur moment istoric. Viața, timpul, natura, creația, parcursul existenței, sunt toate idei care i-au preocupat dintotdeauna pe oameni. Flori Bulduș suprinde aceste preocupări într-un mod inovativ și original în compozițiile abstracte pe care le-a ales pentru a împărtăși cu publicul propriul mod de interpretare a elementelor cheie ale existenței umane.
Alegând pictura ca mediu, artista ne captivează și ne invită să pătrundem în lumea celestă, sacră și îmbietoare, în același timp intens umană, pe care reușește să o creeze în tablourile sale.

Folosesc albul pentru a sugera ideea de puritate și liniște.

Flori Bulduș s-a născut în 1956 în comuna Mociu, din județul Cluj. Studiile de licență și master le-a urmat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția pictură. În prezent, artista trăiește și lucrează în Cluj. Flori Bulduș este, alături de Raluca Bulduș, co-fondatoare la moosa, galeria de artă online care își propune să aducă arta mai aproape de public.